0item(s)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Product was successfully added to your shopping cart.

BH reinigen - Alles wat je moet weten

 


Een BH, indien goed gekozen, omsluit je borsten perfect.  De beugel, de gekozen stoffen en eventuele vullingen accentueren je vrouwelijke vormen sensueel. Dat kleine stukje stof met die perfect gebogen beugel geven een boost aan je zelfbeeld.  Daarnaast is menige bh een een pracht om te zien.
Helaas kunnen stoffen verkleuren, BH's op bepaalde plekken gaan rafelen of zelfs helemaal kapot gaan. De beugel kan vervormen, door de stof heen naar buiten komen of in de trommel blijven haken.
Hoewel vrouwen veel aandacht (en geld!) steken in het aanschaffen van de mooiste exemplaren, weet slechts een klein deel hoe je nou écht een bh moet wassen, onderhouden of hoe je een verwassen BH weer kunt opfleuren
Onderstaand wat do´s en don´ts die kunnen helpen bij het onderhouden/reinigen van je BH

HOE VAAK WAS JE EEN BH?

Kleding was je om de 2 dagen maximaal. Deze regel geldt ook voor bh's. Zeker bij een bh van kant, satijn of andere delicate stoffen is dit al bijna een must.

WASSEN: HAND, MACHINE OF SLACENTRIFUGE?


Het behoeft geen betoog dat tere stoffen het beste op de hand gewassen kunnen worden. Geen zin/tijd? Kies bij de machine een programma voor tere weefsels en doe je bh in een lingeriezakje of probeer eens de sla-centrifuge.

HANDWAS

Het zal in de meeste gevallen niet vaak voorkomen bij lingerie, maar bepaalde kleding wordt bewerkt om deze zo mooi als maar mogelijk is, te presenteren.

Om er zeker van te zijn dat jouw BH geen chemische behandeling heeft ondergaan die je overigens helemaal niet hoeft te zien, is het geen slecht idee om, nadat je definitief het besluit hebt genomen om de bh te houden, deze eerst wast. Dat kan door even te laten weken in een lauwwarm sopje of door een kort wasmachineprograma in lauwwarm water.
Voorgevormde bh´s moeten zondermeer met de hand gewassen worden omdat ze anders vervormen.

Houdt donkere lingerie en lichte lingerie uit mekaar en sorteer op kleur
Iedereen weet dit eigenlijk wel. En toch doen we het soms gewoon. De trommel die niet vol genoeg is,  geen zin om 2 machines te draaien en het volste vertrouwen dat het wel goed zal komen aangezien dat rode truitje al zo vaak gewassen is dat er niet veel rood meer vanaf kan komen. Dus snel nog bij de lichte was. Helaas kan dit ook mis gaan. Beter om in dit geval anti-verkleurings doekjes bij de lichte was te leggen. Die vangen alle rondzwervende kleuren in de wasmachine graag voor je op.

Was je bh voorzichtig.

De bh zal na een 3/4 dagen maximaal, gewassen moeten worden. Het liefste op de hand en heel voorzichtig. Weken, deppen en vooral niet schuren. Een mild milieuvriendelijk wasmiddel gebruiken in poedervorm of vloeibaar.
Omdat de stof die onder de oksels aan je huid sluit ontvankelijker is voor zweetvlekken zal deze plek wat meer aandacht nodig hebben. Tijdens warmere dagen ook de binnenkant van je cups. Goed wassen voorkomt uitslag bij een volgende keer dragen.
Knijp niet in de bh of in de voering tijdens het wassen omdat het jouw bh zal vervormen.

Laat het vieze water eruit lopen en spoel de beha's met schoon water.

Doe dit tot het water er helderschoon uitziet. Overweeg om te spoelen in een douchebak of bad.
Herhaal het zeepwaterbad en het spoelen als jouw bh's erg vervuild zijn.

Pers de beha's tussen twee handdoeken om eventueel vocht eruit te halen.

Leg de beha neer op een handdoek en bedek het met een tweede handdoek. Druk op de beha en handdoek. Knijp of wring de beha niet

Duw de cups in model en laat de beha aan de lucht drogen

Je kunt ofwel de beha ophangen, of je kunt het neerleggen op een schone, droge handdoek. Als je ervoor kiest om de beha op te hangen om te drogen, hang het dan niet op aan de bandjes, omdat ze daardoor uitgerekt worden. Hang in plaats daarvan de beha met het midden over een waslijn of droogrek. Je kunt ook de band van de beha aan een hanger vastzetten

MACHINEWAS - LINGERIE TAS


BH's op de hand wassen is eigenlijk de beste manier om te reinigen. Dit geldt zeker voor de bh's met voorgevormde cups. Als je voor de wasmachine kiest, volgen hieronder de tips

Sluit de clips en haakjes.

Haakjes zullen zo niet aan ander wasgoed vasthaken. Geen sluiting, dan hoef je je hier niet druk om te maken

Doe de beha in een lingerietas.

Dit zal voorkomen dat de beha verstrikt raakt in andere kledingstukken. Het zal ook beschermen tegen ruwere artikelen zoals spijkerbroeken.

Hieronder nog enkele tips:
-Let bij de keuze van een waszakje erop of de stof soepel, zacht aanvoelt. Je wilt niet alleen je BH     beschermen maar ook de andere kleding in je wasmachine. Waszakjes van plastic, of te stugge   stof kunnen de andere kleding in je wasmachine beschadigen.
-De mazen mogen niet te groot zijn, anders kunnen de haakjes van je BH aan deze mazen blijven   haken en ze openscheuren
-De rits moet goed sluiten en niet gemakkelijk opengaan anders blijft de rits haken aan je BH
-Ga jij voor een mooi design, handig in gebruik, met vrolijke kleurtjes die jouw wasmachine opfleuren of wil je een haakje eraan vast gemaakt om zo later je BH drogend op te hangen? Het kan allemaal!

Was je beha in de wasmachine met gelijke kleuren en stoffen

Als je jouw bh met andere kleding wast, let er op dat het dezelfde kleuren zijn.  De lichtgekleurde (beige, pasteltinten) n iet bij de felgekleurde of donkergekleurde was (zwarte, donkerblauwe, donkerbruine). Witte kleding/bh's/lingerie afzonderlijk wassen. Bij het mengen van kleuren kan het geberen dat kleuren gaan afgeven en er vlekken of een waas over je kostbare bh komt.
Jeansbroeken, lakens en dergelijke zijn zwaarder en ruwer dan een bh. Het schuren tijdens de was kan het lingerietasje beschadigen en daarmee ook jouw bh. T-shirtjes, sokken, ondergoed kan wel

Was de beha met een mild wasmiddel en kies een wasprogramma voor tedere was.

Bij de keuze voor een wasprogramma heeft koud of lauwwarm water de voorkeur, omdat heet water de tere vezels kan verzwakken waardoor de stof van je bh en bijvoorbeeld ook de bh-bandjes meer gaan labberen. Een sterk wasmiddel tast de stof op den duur aan.

Duw de cups van jouw beha weer in vorm na het wassen.

Klaar met wassen? Druk vanuit de binnenkant de cups weer in model.

 • Als de beha nog helemaal drijfnat is, wring he niet uit, knijp er niet in maar dep de bh droog tussen 2 handdoeken.

 

Droog de beha liggend

Op een droogrekje, handdoek. Het beste is de natuurlijk de buitenlucht. Hang de bh niet met wasknijpers aan de bandjes te drogen. Door de zwaartekracht kunnen deze uitrekken.
Nog maar niet gesproken over het pillen. Pillen is als er van die kleine stoffen bolletjes op je lingerie verschijnt. Het maakt dat je bh er niet meer nieuw uitziet, onverzorgd, beschadigd. En dat alles doordat kledingstukken tegen mekaar wrijven, zoals dus bijvoorbeeld in een droger. Ook zorgt de droger ervoor dat bh’s hun elasticiteit verliezen, doordat de spandex minder elastisch wordt door de aanhoudende hitte
Als je toch een droger wilt gebruiken, gebruik dan de koele stand. Laat de bh in het lingerietasje zitten.

BH WASSEN IN DE SLACENTRIFUGE

Ja, je leest het goed. Je bh reinigen met behulp van de slacentrifuge
Via PureWow kwamen we deze video tegen.
We hebben het zelf uitgetest en..het werkt.
Aanrader dus!

 

 

BH WASSEN SAMENGEVAT: NIET DOEN

Veel bh’s zijn gemaakt van kwetsbaar materiaal als kant, satijn of zijde, en vrijwel iedere bh heeft spandex in de tof zitten waardoor deze elastisch aan je lichaam zit. Deze stoffen moeten daarom met zorg behandeld worden. En niet alleen de stof, ook de beugel, de haakjes aan de achterkant en de plastic baleinen aan de zijkanten die in de meeste lingerie-bh´s verwerkt worden.
Hieronder alle don'ts  die gelden tijdens het reinigen van jouw bh:

 • Bh’s in de droger stoppen.  Not done.
 • Bh’s samen met je kleding wassen of op te hoge temperatuur.
 • De bh los in de was gooien.
 • De bh in een volle trommel met kleding wassen. Hierdoor komt de bh onder druk te staan, waardoor de cup-maat zijn pasvorm kan kwijtraken.
 • Bh’s onnodig lang in een lauwwarm sopje laten weken. Hoewel een handwas geen kwaad kan, is het niet nodig om langer dan een halfuurtje jouw bh in een sopje te laten weken. Bij lichte verontreiniging een 10-15 minuten. Als de bh dan niet schoon is, kun je tot maximaal een half uur in lauwwarm water verlengen. Langer kan ervoor zorgen dat de kleuren vervagen of uitlopen. Het uitlopen kan overigens verholpen worden door een zogenaamd antikleur doorloopdoekje bij je handwas of in de trommel te voegen, Dit doekje zuigt de kleur uitloop op. Jouw kostbare bh is daarmee gered van uitlopen.
 • Voorgevormde bh's in de wasmachine mee wassen. Deze dienen op de hand gewassen te worden.

BH WASSEN SAMENGEVAT: WEL DOEN

 • De was instructie lezen.
  Deze wasinstructie vertelt heel veel over hoe je bh gereinigd dient te worden. Helaas wordt  deze wasinstructie niet altijd mee geleverd. Wat je aansluitend kunt doen is kijken naar het label dat aan de achterkant of zijkant is genaaid.
  Te weinig informatie op dat label? Soms vermeld een fabrikant enkel met, niet voor iedereen bekende, afbeeldingen hoe een product onderhouden dient te worden. Hij wil heel veel info kwijt op het etiket, en hoopt met afbeeldingen meer te bereiken dan met tekst.
  Het kan voorkomen dat je bij deze afbeeldingen niet direct meer weet wat er bedoelt wordt. Navragen of opzoeken via Google kan dit snel verhelpen. Aangezien niet iedere fabrikant hetzelfde werkt en dus ook niet ieder etiket of bh hetzelfde gereinigd wordt, is dit zeker geen overbodige luxe.
 • De sluiting vastmaken en je bh in een waszakje/lingerie tasje of bh-tasje leggen.
 • Bh altijd wassen met kleding die ook teder, fragiel is en op niet meer niet meer dan 30/40 graden gewassen kan worden
 • Op kleur wassen.
 • Een speciaal wasmiddel gebruiken of nog beter een milieuvriendelijk middel. En denk eraan 'Less is More'. Teveel van het goede kan de bh juist verkleuren, beschadigen.
 • De bh weer in de originele vorm brengen.
 • Alle bh’s in één keer wassen. Door je bh’s op te sparen, kan je ze netjes op een stapeltje leggen en vervolgens samen in een keer wassen.

WANNEER HANDWASSEN

Het liefste natuurlijk alle bh's op de hand wassen. De meeste bh’s zijn gelukkig redelijk goed tegen de wasmachine bestand, maar voorgevormde exemplaren en zeker duurdere bh's van delicate stof, was je beter met de hand. De voorgevormde cup kan in de wastrommel namelijk oneffenheden en deuken oplopen.

OPLOSSINGEN: WITTER, VLEKJES, GEURTJES

Witter maken: Schoonmaakazijn

Is je witte was verkleurd? Leg de verkleurde kleding dan in een bak met schoonmaakazijn. Laat de kleding een paar uur weken en spoel het shirt uit. Was je kleding daarna op de normale manier in de wasmachine.

Tip: giet iedere wasbeurt een beetje schoonmaakazijn in het bakje van de wasverzachter. De azijn verwijdert nare geurtjes en vlekken. Wees niet bang, je ruikt na de wasbeurt niets meer van de geur van schoonmaakazijn.

Witter maken: Ossengalzeep

Ossengalzeep is een heel geschikt hulpmiddel om jouw bh weer wit te maken. Maak daartoe de vlek nat met wat water en wrijf met ossengalzeep over de vlek. Laten intrekken gedurende ca. 10 minuten en daarna de bh het liefste wassen op de hand

Witter maken: Grootmoeders tip

Zonnige zomerse dag? Leg je witte bh's, et de haakjes geopend en uitgestrekt, neer op een schone ondergrond. De zon zal de vlekjes op je witte bh bleken en deze zullen als de bh weer droog is een stuk minder of helemaal niet meer te zien zijn. Je kunt deze procedure een aantal keer achter elkaar doen; bh nat maken en horizontaal op een schone ondergrond te drogen leggen. Verticaal hangend aan een waslijn kan ook, is echter niet aan te raden omdat de vorm van de bh kan veranderen door het hangen en verticaal veel minder intensief is als horizontaal. Overigens werkt het voor rode vlekken het beste, maar ook voor andere kleuren en dus ook voor zweetvlekken.
Heb je de vlekken op je bh eerst al behandeld met een middel en was je niet tevreden? Maak de bh opnieuw nat en leg hem in de zon

Daarbij ruiken bh's die buiten in de zon gedroogd zijn heerlijk fris

Witter maken: Baking Soda of Citroen

Die witte BH waarover een grauwe sluier hangt, je bonte lingerie die een opfrisser kan gebruiken. Gebruik baking soda of citroen  om je BH op te fleuren in plaats van milieuvervuilend bleekwater. Bleekmiddel wordt vaak gebruikt om lingerie/kleding witter te maken. Bleekmiddel heb je in de meeste geconcentreerde vorm (denk aan Chlorix) of toegevoegd aan een wasmiddel voor de witte was. Om het even of je het bleekmiddel in zijn meest geconcentreerde vorm gebruikt om je bh witter te krijgen of toegevoegd aan je wasmiddel; het is altijd chemisch en vervuilend voor het milieu. Bleekmiddelen zijn daarnaast giftig en schadelijk voor onze eigen gezondheid en ze verzwakken de stoffen waarvan je mooie lingerie gemaakt is, waardoor dat mooie setje eerder kapot zal gaan. Zeker in een tijd waarbij we steeds meer en meer streven naar milieubewust omgaan met onze wereld is dit het overwegen waard.
Zuiveringszout, de andere veel gebruikte naan van baking soda, is een volledig natuurlijke, goedkope reiniger die de beha's niet beschadigt, maar net zo goed werkt om de grauwe waas uit witte bh´s te halen of je gekleurde bh weer die stralend frisse kleur te geven.

Om kleding op natuurlijke wijze veilig te bleken, los je een eetlepel baking soda op in een glas lauw water. Voeg dit bij je kleding in de wasmachine. Laat vervolgens de machine het gewone programma volgen. Voor een nog beter effect laat je jouw witte bh/lingerie eerst goed weken in een emmer lauwwarm water met soda. Was de kleding vervolgens op de normale manier en je kan weer genieten van stralend witte kleren.

Citroensap: misschien niet zo bekend als baking soda, werkt net zo goed als een bleekmiddel en is daarnaast vele malen beter vor de eigen gezondheid en het milieu
Mix het sap van een halve citroen met dezelfde hoeveelheid lauwwarm water en breng het sap aansluitend met een sponsje aan op de betreffende plekken. Een 10 minuten laten inwerken en daarna wassen zoals normaal.

Baking soda is niet geschikt voor delicate stoffen zoals bijvoorbeeld zijde (bleekmiddel al helemaal niet).
Strooi het zuiveringszout niet rechtstreeks op je kleding of direct in je wasbakje. Het beste is eerste verdunnen in lauw water en dan voorzichtig in je trommel en zelfs hierbij: niet rechtstreeks op je lingerie

Zweetgeurtjes laten verdwijnen met limoen of citroen

Citroensap, of het sap van de zuurdere limoen  neutraliseren zweetgeurtjes op je bh.

Vlekjes/Geuren milieuvriendelijk laten verdwijnen : Witte Azijn of Soda

Verwijder bh-geur door 1/2 kop witte azijn toe te voegen aan de waslading samen met uw normale portie delicate wasdetergent. Witte azijn verwijdert veilig geurtjes en doodt bacteriën zonder dat je een agressief bleekmiddel hoeft te gebruiken dat de algemene kwaliteit en het uiterlijk van je bh's snel zal aantasten. Bleekmiddel heeft ook de neiging om gevoelige huid te doorbreken.

Met soda: leg het kledingstuk in een bak met soda, laat het een ochtend of middag weken, spoel uit en was het in de machine. Als je trouwens een klein beetje soda in het bakje voor wasverzachter doet, zou dat volgens deze site vlekken en geurtjes laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Geef een reactie