Anoniem - 24 / Jul / 2022
Boobs and Bras
De nieuwste bh-trend: géén bh?
Anoniem - 24 / Jul / 2022
De nieuwste bh-trend: géén bh?
De afgelopen twee jaar hebben we door de coronamaatregelen allemaal veel meer thuisgewerkt.
Een van de prettige gevolgen was dat we ons niet meer zo nodig zakelijk hoefden te kleden. Die strakke rok en die hoge hakken hoefden niet meer, want niemand zag jouw heerlijk comfortabele trui en joggingbroek. Veel vrouwen, zo las ik de laatste tijd op allerlei websites, lieten ook hun knellende, ongemakkelijke beha in het lingerielaatje liggen. Ze droegen helemaal geen bh of kozen voor een loszittend topje of hemdje, een bralette of een soft cup bh zonder beugels.
Er is een officiële NoBraDay (dat is elk jaar op 13 oktober). Blijkbaar is het voor steeds meer vrouwen elke dag NoBraDay.
Hoewel de coronamaatregelen verdwenen lijken, keert de bh voor veel vrouwen niet terug. Dat is in elk geval het beeld dat ik de laatste tijd krijg als ik er, op steeds meer websites, over lees.
Vragen die veel vrouwen zich lijken te stellen: 'Wat doet géén bh dragen eigenlijk voor je borsten'?
'Is het op den duur niet slecht voor je boezem om geen bh te dragen'? 'Gaan borsten zonder ondersteuning, sneller of meer hangen'?
Er zijn talloze meningen over te vinden van artsen, van zelfverklaarde experts tot aan verhalen van vrouwen met hun ervaringen.
Een verhaal dat ik telkens in verschillende varianten lees gaat over het onderzoek van een Franse arts naar de positieve effecten van het niet dragen van een bh voor de boezem.
Hij volgde jarenlang ruim 300 vrouwen die géén bh droegen om heel precies het effect daarvan te kunnen meten.
Zijn onderzoek zou aantonen dat regelmatig geen bh dragen zelfs voor stevigere en grotere borsten zorgt. De verklaring daarvoor is dat een bh zo veel steun geeft dat het bindweefsel van je borsten 'lui' wordt gemaakt. Zonder bh wordt de natuurlijke elasticiteit en stevigheid van je borsten juist gestimuleerd. Ze gaan er dus niet sneller of meer van hangen. Het heeft zelfs een liftend effect bij de onderzochte Franse vrouwen; gemiddeld komt de tepel elk jaar 7 millimeter hoger.
Wat ik erover lees, verbaast mij nogal en ik vraag me af of het klopt. En vooral, of het voor elke vrouw een positief effect heeft.
Ik heb zelf helemaal geen stevige boezem, wel een cupmaat D en ik kan me niet voorstellen dat géén bh dragen', mijn borsten steviger zou maken.
Mijn bh voortaan uit laten lijkt mij vooral heel oncomfortabel. Zelfs een paar uur zonder, goed ondersteunende bh, geeft mij al het gevoel dat mijn boezem steeds meer gaat zakken.
Toch ben ik er ook nieuwsgierig naar.
Al een tijdje verzamel en lees ik kritisch alle tips en bekijk ik alle hulpmiddeltjes die mij op volledig natuurlijke wijze een stevigere en vollere boezem beloven.
Oefeningen voor mijn borstspieren en een betere houding, gezonde voeding, vitamines, regelmatige massage van borsten, dagelijks je borsten douchen met koud water, vanzelfsprekend niet roken (dat deed ik al niet), niet te snel veel afvallen en nog veel meer. Er zijn tientallen pillen en crèmes te koop die binnen een paar weken een zichtbaar voller en steviger effect zouden moeten geven.
Bijna alle tips heb ik al uitgeprobeerd, ook verschillende pillen en crèmes. Een aantal oefeningen doe ik dagelijks en misschien tegen beter weten in, gebruik ik ook tabletten voor vollere borsten en een verstevigende crème.
Regelmatig een dag zonder bh zou de makkelijkste en goedkoopste tip zijn om mijn boezem een subtiele 'boost' te geven... als het waar is.
Op een ochtend, een paar weken geleden, besloot ik daarom mijn bh in de kast te laten en het toch eens af en toe een dagje zonder te proberen.
Intussen bleef ik zoeken naar meer informatie over het wel of niet dragen van een beha.
Het dragen van een bh is voor zo veel vrouwen tegenwoordig vanzelfsprekend; je rondingen netjes bedekt en bij elkaar gehouden, mooi opgetild en geshapet.
Als het een goed passende bh is natuurlijk. Te krappe of te ruime beugels, een knellende band of te dunne schouderbandjes zijn niet fijn. Een goed passende bh is functioneel en geeft comfort.
Ik vraag me af: 'Wat droegen vrouwen voor er korsetten en daarna bh's waren'?
Er is niet zo veel over te vinden.
Kreeg in vroeger tijden de ondersteuning van de buste gewoon minder aandacht? Ik lees dat borsten soms werden 'ingepakt' of opgebonden, met een grote wikkeldoek of stoffen lap, maar vaak ook gewoon vrij werden gelaten.
Zijn moderne vrouwen zo gewend geraakt aan de bh, dat ze zich ongemakkelijk voelen zonder?
Ik stuit ook op het veranderende ideaalbeeld van de boezem in de loop van de tijd.
In de jaren vijftig zag je de opvallende kegelvormige bullet bh's, soms in een heel extreme puntvorm. Na de oorlogsjaren, die letterlijk magere jaren waren, hadden veel vrouwen ongewild een heel bescheiden boezem. De bullet bh, met speciale vullingen in de puntige cups, was dé manier om een geprononceerde buste te creëren.
Daarna, in de jaren '60, werden de vormen natuurlijker. Met de opkomst van het feminisme werd de bh zelfs het symbool van ongelijkheid en de seksuele onderdrukking van vrouwen. Demonstrerende vrouwen trokken hun bh in het openbaar uit.
Er schijnen rond 1970 zelfs bh-verbrandingen te zijn geweest.
In de jaren '80 en '90 moesten borsten steeds groter zijn, perfect, rond en recht vooruit wijzend. Met behulp van de push-up beha en vooral de Wonderbra, die van een A-cup een volle C-cup kon maken. En natuurlijk van de cosmetische industrie, gestimuleerd door de media, mannenbladen, later ook het internet met een stroom aan beelden van zogenaamd perfecte vrouwenlijven met kogelronde boezems. Ook lingeriemerken presenteerden het als ideaalbeeld: onnatuurlijke, volle en ronde borsten die de zwaartekracht lijken te trotseren.
De laatste jaren wordt de norm weer een meer natuurlijke vorm. Steeds meer risico's van siliconen implantaten komen in het nieuws. Een gezond lijf, een eerlijk beeld van een normaal vrouwenlichaam, staat voorop.
Nu is er dus, met dank aan de coronamaatregelen en het thuiswerken, de bewering dat geen bh dragen beter is voor je boezem en zelfs je borsten steviger maakt. Ik vind natuurlijk ook waarschuwingen dat het niet altijd goed is om geen bh te dragen. Tijdens het sporten is een goede bh wel degelijk belangrijk om je borsten te beschermen en vrouwen met een grotere cupmaat voelen zich comfortabeler met een goed ondersteunende bh.
Ik vind ook een artikel op een website dat uitlegt dat je een grotere kans hebt op striae op je borsten als je vaak geen beha draagt.
Mijn eigen 'onderzoek' levert voorlopig nog geen definitief bewijs op. Na enkele weken met een paar bh-loze dagen is er nog geen verschil te zien. Mijn borsten zijn nog even hulpeloos tegen de zwaartekracht en lijken niet steviger te worden. Dat had ik natuurlijk ook niet verwacht, binnen een paar weken. De Franse onderzoeker volgde meer dan 300 vrouwen immers gedurende meerdere jaren.
Eerlijk is eerlijk; ik kan ook niet zeggen dat mijn borsten meer zijn gaan hangen en de bleke lijntjes van striae die ik in de spiegel zie, waren er al veel langer. Ik vind het vooral behoorlijk ongemakkelijk zonder bh.
Ik vraag me af of ik met mijn bh-loze experiment zal doorgaan, of ik het ongemak nog langer voor lief neem in de hoop op 7 millimeter hogere tepels... Ik besluit het aan mijn partner te vragen. Hij heeft het allemaal aandachtig en van dichtbij gevolgd. Als ik ernaar vraag zegt hij dat hij weinig op heeft met de 'bh-loze trend' en wetenschappelijk bewijs over een liftend effect van een paar millimeter overtuigt hem niet. Wel vindt hij het interessant dat ik het probeer, om redenen die ik waarschijnlijk niet hoef uit te leggen... Maar hij is ook gek op mooie lingerie, op sexy bh's die mijn boezem hullen in mooi en verleidelijk kant.
Wat hem betreft mag ik elke dag een mooie, liefst heel sexy bh aantrekken. Stiekem denk ik: af en toe een dagje zonder kan ook geen kwaad..'.